Förberedelser för Högskoleprovet – Tips & Råd

Det finns flera sätt sätt som man kan förbereda sig inför högskoleprovet på. Olika alternativ har unika fördelar och kan passa olika bra för olika personer.

I den här artikeln hjälper vi dig med tips för förberedelser inför högskoleprovet som kommer att hjälpa dig att prestera bättre och uppnå högre poäng.

Förberedelser för högskolprovet

Följ nedanstående tips för att förstå högskoleprovet grundligt och uppnå dina mål.

Börja tidigt

Att planera i förväg hjälper alltid! Så när man går på gymnasiet är det bättre att börja förbereda sig för högskoleprovet. Desto tidigare du börjar, desto bättre rustad är du för framtiden och desto fler möjligheter får du att göra högskoleprovet.

Högskoleprovet arrangeras normalt två gånger per år – en gång på våren och en på vintern. Välj tillfälle genom att ge dig själv gott om tid att förbereda dig för provet. Ta minst 2 till 3 månader för att förbereda dig för högskoleprovet. Eftersom du börjar tidigt kommer du att ha tid att lära dig alla delar som högskoleprovet inkluderar, arbeta på de delarna du tycker är svårast, och etablera en strategi.

Gör en studieplan

När du har bestämt dig när du ska göra högskoleprovet är det viktigt att bygga en studieplan och följ den noggrant. Det hjälper dig att hantera din tid i god tid före provet. Titta på instruktionsvideor, läs böcker, plugga matematik, och avsätt tid för övning. Arbeta mer med dina svaga områden och sätt upp mål och försök att uppnå dem. Se till att ditt mål är i linje med de universitet och utbildningar som du vill ansöka till. Du kan kolla upp vad genomsnittspoängen för antagandena var under föregående år för högskoleprovet på olika universitet så du vet ungefär vad som krävs från dig.

Träna på gamla prov

Det är alltid bäst att förbereda sig för högskoleprov genom att göra gamla högskoleprov. På så sätt får du känna på hur provet är utformat, hur frågor ställs, och ungefär vilka typer av frågor som kommer på provet. Vid det här laget finns det många år av högskoleprov som du kan gå igenom och plugga på. Desto fler du gör, desto bättre.

När du har gjort ett prov, glöm inte att rätta och utvärdera hur du presterade på provet. Identifiera de områden där det inte gick så bra och plugga sedan på dessa ämnen. Detta kommer att göra dig mer förberedd och ge dig bättre förutsättningar att lyckas när det väl är dags för att göra det riktiga högskoleprovet.

Ett ytterligare tips här är att göra proven på tid. Ställ in så mycket tid som man får under det riktiga högskoleprovet och simulera hur högskoleprovet går till. En av utmaningarna med högskoleprovet är att tiden kan bli knapp om man inte har en strategi och svarar på varje fråga på en rimlig tid. Dessutom kan du genom att göra detta få en uppfattning av hur mycket du måste stressa och när du måste ha gjort klart vilka frågor för att hinna med resten.

Var mer uppmärksam under skoltid

Om du fortfarande går på gymnasiet är ett av vårt bästa tips att vara uppmärksam under dina lektioner, framförallt gällande Svenska och Matematik. Många av frågorna och områdena som behandlas under matematik och svenska i gymnasiet dyker upp på högskoleprovet. Med det sagt, varför inte få två flugor i en smäll och ta vara på den lektioonstid du har så att du både kan få högre betyg på gymnasiet och samtidigt prestera bättre på högskoleprovet.

Förberedelsetips för högskoleprovet

Högskoleprovet består av åtta delprov som alla ämnar till att testa dina kunskaper inom olika områden. Det är totalt 160 uppgifter där 80 är kvantitativa och är inriktade på matematik och frågor som kräver logiskt och analytiskt tänkande. 80 av frågorna är verbala frågor och innehåller bland texter, ord och läsförståelse.

Memorera grammatikregler

Det är viktigt att memorera alla grundläggande grammatikregler för läsförståelse-och språkdelen eftersom de testar dig hur väl du kan förmedla korrekta meningar. Om du kan förstå grunderna i grammatik kommer det att bli enklare att svara rätt på frågorna.

Memorera formler

Något som med säkerhet kommer att komma på matematikdelen på högskoleprovet är formler. Det inkluderar formler såsom pythagoras sats, pi, radie, diameter, area med mera. Med det sagt underlättar det enormt att kunna viktiga matematikformler utan till. Med det sagt vill du se till att du studerar och pluggar på de vanligaste och viktigaste formlerna som kan tänkas dyka upp på provet. Ett bra tips här är att se vilka formler som förekommer på gamla högskoleprov.

Läs strategiskt

Att förbättra ditt högskoleprov resultat kräver god läsförståelse. Ett vanligt misstag som många gör är att de läser frågan så snabbt att de missförstår vad den faktiskt efterfrågar.

Med det sagt är det viktigt att du läser frågan noga och sedan läser den igenom du är osäker. Ha alltid i bakhuvudet att det är lätt att missförså frågan och se till att du verkligen förstått den innan du svarar. Om det finns frågor som kräver lite mer av dig kan du alltid gå tillbaka till och svara på dem.

Förutom att få en god natts sömn och äta en hälsosam frukost, vad mer kan du göra för att förbereda dig för högskoleprovet? Här är några idéer:

  • Ta dig tid att slappna av och rensa ditt sinne. Utöva yoga eller gå en promenad. Gör något för att hjälpa dig att slappna av och stressa ner.
  • Sätt ett studieschema fram till provet, så att du inte känner dig stressad i sista minuten. Detta kommer också att hjälpa dig att komma ihåg informationen.
  • Prata med någon som redan har gjort högskoleprovet eller tar det med dig. Detta kan hjälpa till att minska din ångest eller stress.
  • Få en god natts sömn natten innan och ät en hälsosam frukost på testdagen. Detta kommer att hjälpa din hjärna att fungera som bäst.
  • Ta några djupa andetag och påminn dig själv om att du har förberett dig väl. Lita på dina förmågor.
By cannabunga

Related Posts

GET 10% DISCOUNT ON ALL PRODUCTS WITH OUR UNIQUE DISCOUNT CODE "CANNABUNGA"!
GET 10% DISCOUNT ON ALL PRODUCTS WITH OUR UNIQUE DISCOUNT CODE "CANNABUNGA"!